Koken met wat er nog in de frigo steekt

Hey!

Ik schrijf dit in quarantaine-tijden! We hebben voor zelf-isolatie gekozen, omdat zoon 2 met milde symptomen van een werkreis naar Spanje is teruggekeerd. De ijskast stopten we zo vol mogelijk, vrienden en buren zijn zeer behulpzaam <3 – maar daar stond ik op een gegeven moment met zoon 2 voor een open deur van de ijskast: ‘Mama, hoe doe jij dat toch? Een volle ijskast, en er is niets te eten!’.

OK – hier moet ik schuldig pleiten: organisatie van een koelkast is echt niet aan mij besteed… Ik kijk met bewondering naar de organisatie van andermans ijskast op Pinterest maar slaag daar zelf dus NIET in…. En ook wel: mijn eetpatroon verschilt wel een groot stuk van dat van de kinderen, niet zo gek dus dat zoonlief niets naar zijn zin vond.

Maar het deed me wel denken: wat kan ik NU maken met wat hier nog voorhanden is? Ik had zin in groentjes. De strooptocht door genoemde ijskast bracht bloemkoolrijst, rode puntpaprika en een aubergine aan het licht.

Dus ging ik aan de slag, nogal intuïtief zoals dat meestal gaat…

Ik sneed de aubergine in blokjes en bakte die aan in een pan met hete ollie (ik ben verzot op aubergine!) en zette die dan apart.
Ondertussen had ik beide paprika’s in reepjes gesneden en deed die ook in de olie (je kan die van de zongedroogde tomaatjes gebruiken!), samen met een in ringen gesneden rode ui.

hartje in de paprika's

Blijven roeren tot de paprika’s zacht zijn en ze wat van hun kleur aan de olie hebben afgegeven.
Ik deed er ook een paar in kleine stukjes gesneden zongedroogde tomaten bij.

Peper en zout, geroosterde paprika, wat komijn en een scheutje tamari om de smaken wat te verdiepen.

Tijd om de bloemkoolrijst toe te voegen. Als je wil dat het wat sneller gaat, kan je die tijdens de voorbereiding al een beetje stomen, zorg wel dat het beetgaar blijft en geen slappe smurrie wordt.

Alles onder elkaar mengen, groentebouillon toevoegen en laten pruttelen tot de bloemkool zacht is. Hou in de gaten en voeg meer bouillon toe indien nodig, je laat het net niet ‘droog’ koken.

Ik had ook nog wat erwtjes in de vriezer steken, dus deed ik daar dan ook maar een portie van bij om mee te pruttelen.

Serveren met de aubergineblokjes (en eventueel wat platte peterselie om te garneren – maar die had ik niet!) en smullen maar! Het had een paella-achtige look en feel, de smaak was zeker raak 😉

hartje in de paprika's

smakelijk filmpje

Ingrediënten

– 1 aubergine
– 2 puntpaprika’s
– 500 gr bloemkoolrijst (kan je al zo kopen, maar is zelf met de polsfunctie van je keukenrobot ook goed te maken, niet te veel stukken in één keer in je robot stoppen dan!)
– in kleine stukje gesneden zongedroogde tomaat op olie
– een flink handvol diepvrieserwtjes
– P/Z – geroosterde paprika – komijn – tamari
– 300ml groentebouillon (of meer indien nodig)
– platte peterselie

BTW… in deze C-tijden kon ik ook experimenteren!! En maakte ik voor het eerst een Insta Story!!! Met dank aan zoon 2, nog steeds 😉 – volgen op Insta kan: http://www.instagram.com/daya_yoga_be

 

Makkelijke én lekkere lunch

(door Cindy)

Ik werk regelmatig van thuis uit, en dan verwen ik mezelf ‘s middags ook graag met iets dat lekker en gezond is én er ook nog eens goed uitziet, want het oog wil ook wat 😉

Een hoog opgestapelde boterham bijvoorbeeld 🙂

Aan de slag
– een paar sneetjes brood naar keuze, ik heb een zwak voor zuurdesembrood tegenwoordig
– een flinke laag hummus (kan je kopen of ook heel snel zelf maken)
– bedekt met een laag geprakte avocado
– wat druppels olijfolie, en peper en zout
– ik ben helemaal fan geworden van hennepzaad, het zorgt voor een knapperige textuur én is een bron van proteïnen. Ik gebruik het op slaatjes, mijn havermout of yoghurt ‘s ochtends, als topping op de soep…
– en dan een flinke toren waterkers en een paar kerstomaatjes in kwartjes gesneden

Meer hoeft dat precies toch niet te zijn? In een handomdraai in elkaar geflanst bovendien 🙂

Enjoy!!

lunch boterham

 

Een reep energie

Het overkomt ons allemaal wel eens, dat dipje… Of je moet de deur uitrennen zonder dat je tijd hebt gehad om deftig te ontbijten… Of het duurt nog wel even voor je aan tafel kan.

Deze energierepen zijn heerlijk! Het recept komt van mijn favoriete restaurant in Rotterdam en ik heb het hier en daar lichtjes aangepast.

Niet geschikt voor mensen met notenallergieën…

 1. Week 50gr gojibessen 15 minu­ten in water en zet ze aan de kant.
 2. Rooster 100 gr grof gehakte pecannoten (of andere noten naar keuze), 100 gr sesamzaad en 100 gr havervlokken in een pan tot ze beginnen te geuren
 3. Snijd 100 gr gedroogde abrikozen in kleine stukjes.
 4. Meng in een grote kom 50gr chiazaad met de rasp van 3 sinaasappel­s en de abrikozen.
 5. Voeg de geroosterde ingrediënten toe. Laat de gojibessen uitlekken en voeg deze bij de andere ingrediënten.
 6. Maak een karamel van 170 gr ghee of sojaboter, 120 ml agavesiroop en 130 ml rijst­stroop door deze in een pannetje­ op zacht vuur aan de kook te brengen tot het mengsel een beetje donker kleurt. Om te controleren of de karamel goed is, laat je wat op een lepel afkoelen, als het hard wordt is de karamel goed, blijft het zacht, laat het dan nog even doorkoken.
 7. Meng de warme, vloeibare karamel met de rest van de ingrediënten en verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat. De boven­kant kun je glad maken door er een vel bakpapier overheen te leggen en het geheel goed aan te drukken.
 8. Laat het mengsel in ongeveer 30 minuten hard worden in de koelkast en snijd het dan in stukken. Goed afgesloten kan je de energybar ongeveer een week bewaren.

Ingrediënten

 • 100 G PECANNOTEN, GROF GEHAKT
 • 100 G POMPOENPITTEN
 • 100 G SESAMZAAD
 • 50 G CHIAZAAD
 • 100 G HAVERVLOKKEN
 • 50 G GOJIBESSEN
 • 100 G ABRIKOZEN
 • RASP VAN 3 SINAASAPPELS
 • 170 G SOJABOTER
 • 130 ML RIJSTSTROOP
 • 120 ML AGAVESIROOP
 • BAKPAPIER
 • BAKPLAAT (DIE IN DE KOELKAST PAST)

Het verschil tussen yin yoga en ‘gewone’ yoga – met 3 oefeningen voor thuis

Eknath begeleidt regelmatig de yin yoga sessies bij Daya – hij vertelt je graag hoe yin yoga verschilt van ‘gewone’ yoga en stelt je ook een paar oefeningen voor die je thuis kan beoefenen.

Deze yoga, die yoga, yang yoga, yin yoga, … Elke dag wordt er wel ergens een “nieuwe” soort yoga uitgevonden… (tot geiten- en bieryoga toe! Denk er het bedenkelijke gezicht maar bij…)

 

Wanneer de meeste mensen aan yoga denken, denken ze waarschijnlijk aan die fysieke houdingen die we overal zien. Gekruiste benen, met bijhorende mudra (handpositie, duim en wijsvinger samen bijvoorbeeld), zonnegroet, hoofdstand, de kaars, de hond, de kat, de koe, de cobra, om er maar een paar te noemen. Wat de meeste mensen yoga noemen, is eigenlijk Hatha Yoga.

 

Jij merkt waarschijnlijk ook wel dat het af en toe dol draait in je hoofd. Yoga – in de oorspronkelijke benadering – heeft als doel de geest tot rust te brengen.  Daardoor verhogen we ons bewustzijn van onze innerlijke en de daarbij horende uiterlijke wereld. We plaatsen die in een juister daglicht als het ware. Hatha Yoga is één van de “paden” die naar die rust leidt. We doen dat via het fysieke lichaam, via fysieke oefeningen, ademhalingsoefeningen, gezonde voeding, juiste ontspanning, en een positieve ingesteldheid.
Op 6 november is er terug een yin sessie:

Reserveer je plekje!

Binnen de Hatha Yoga beoefening zijn er vele stijlen, talrijke scholen, ontelbare benaderingen… Yin Yoga is daar één van.

 

De “Ha”, in Hatha, staat voor Zon, en de “Tha” voor Maan. Yin en Yang zijn Chinese termen, maar komen op hetzelfde neer. Zon/maan, licht/donker, koud/warm, hard/zacht, man/vrouw… Aanvullende en in evenwicht brengende tegenpolen van éénzelfde geheel.

 

In onze huidige prestatiegedreven samenleving wordt de “andere helft” dikwijls vergeten. Yin Yoga brengt die terug naar de voorgrond. Yin Yoga is geen nieuwe stijl, of zelfs geen nieuwe school, maar gewoon een onderdeel van Hatha Yoga. Vraag het maar aan Paul Grilley, bij wie ik mijn teacher training volgde. Hij is de Amerikaanse yogi and anatomiespecialist die wereldwijd als de “grondlegger” van Yin Yoga wordt beschouwd… (wat hij zelf betwist trouwens).

 

Wat is typisch aan een Yin yogales

 

Een Yin yogales verschilt meestal van een “gewone”, “normale”, “doordeweekse” yogales doordat we ons meer focussen op één gedeelte, door langer en hopelijk bewuster in houding te blijven, door de spieren te ont-spannen, door specifiek het bindweefsel aan te spreken…

 

In een Yin yogasessie blijven lang in de posities (vooral zittend of liggend), wel tot een 5-tal minuten. We ontspannen de spieren, zodat we het bindweefsel (fascia) in een specifieke zone (target area) rustig kunnen laten strekken.

 

We willen ruimte maken in onze weefsels, in het hele lichaam, zodat de vitale energie (prana/chi) vrij door het lichaam kan stromen…

 

Door onder andere stress, gewoontes en spanningen van het dagelijkse leven krimpt de fascia in elkaar. Daarom moeten we regelmatig strekken, mensen! Kijk maar naar katten bijvoorbeeld, of dieren in het algemeen, die weten wat te doen! Diep strekken, bewegen, geeuwen, ademen…

 

Wie kan yin yoga doen?

 

Yin Yoga kan door iedereen beoefend worden. Een minimum aan fysiek bewustzijn is echter wel handig. Denk niet omdat de basishoudingen simpel lijken, de beoefening ervan daardoor ook makkelijk is!

 

We blijven lang in de posities zitten of liggen, en dit kan best een intense ervaring teweeg brengen, zowel fysiek als mentaal en zelfs emotioneel… Je wil zoveel mogelijk ontspannen tijdens het beoefenen van Yin yoga.

 

Het gaat er niet over om te bewijzen dat je het 5 minuten of meer kan “volhouden”… ontspanning is van kapitaal belang. Je kan dus altijd vroeger uit een positie komen, of ze aanpassen, met behulp en advies van de leraar.

 

Waarom zou je yin yoga doen?

 

Na een eerste ervaring met yoga zei iemand me ooit eens na een les “waarom zou je jezelf dit elke week willen aandoen?”. We hebben hem nooit teruggezien… Deze persoon was zich er toen nog niet van bewust dat, om je lichaam (en geest) gezond te houden, je het moet bewegen en strekken. En niet alleen elke week, maar ja, ideaal gezien, elke dag, zelfs verscheidene malen per dag.

 

Als je je lichaam niet gebruikt, verzwakt het, en kan het ziek worden. Dit gaat op voor elk onderdeel van je lichaam, voor elke cel. Als je bepaalde delen van je lichaam niet gebruikt, of amper gebruikt, verzwakken die, tot ons brein gelooft dat we het niet meer nodig hebben, en het dus laat afsterven. Bewegen is de boodschap! Gebruik je lichaam, elke nanometer ervan!

 

Tijdens je Yin yogalessen leer je ook over hoe je posities kan aanpassen aan de structuur van je eigen lichaam, je eigen anatomie, jouw unieke architectuur, de mogelijke vorm van je eigen beenderstelsel, enz…

 

Je leert begrijpen en aanvaarden dat de persoon die naast je in de les oefent niet hetzelfde kan doen of zou moeten doen met haar/zijn lichaam, en vice versa. We zijn allemaal verschillend. Niet alleen onze irissen, stem, of vingerafdrukken, maar ook de rest van ons lichaam en ons hele wezen. We willen daarom onderzoeken hoe we het best ons lichaam benaderen, om het gezond te houden, door te bewegen, het juist te voeden, …

 

Fascia? #wasdanuweeral

 

Fascia is wat we ook bindweefsel noemen. Het zit rond de spieren, rond de organen, maar ook er binnenin, het is in verbinding met elke cel in ons lichaam. Ook ligamenten (houden gewrichten samen) en pezen (verbinden spieren met het beenderstelsel) zijn gemaakt van fascia.

 

Wat onthoudt je over fascia? Fascia is overal in je lichaam aanwezig is. Het is een netwerk van weefsel dat het hele lichaam tot in de verste en diepste uithoeken penetreert en daardoor elke cel met elkaar verbindt. Het wordt meer en meer aanzien als een heus orgaan, waardoor onze levensenergie stroomt, zoals water door de rotsen in de bergen sijpelt tot riviertjes… Die levensenergie noemen we “prana” in Indische terminologie, of “chi” in ’t Chinees, “ki” in ’t Japans. Het is duidelijk dat we dat intrigerende fascia stelsel gezond willen houden, open en vrij van blockages.

 

Yin yoga voor thuis, iemand?

 

3 simpele Yin Yoga oefeningen om thuis eens te proberen
(let op: mocht je acute gezondheidsproblemen hebben, consulteer steeds je arts alvorens met de beoefening van deze houdingen te starten)

 

Zoals Swami Sivananda (een beroemde Indische Yogi) zei, “een grammetje oefening is beter dan tonnen theorie!”. Allez hop!

 

“DE RUPS” (buigt de wervelkolom naar voor – strekt de hamstrings)

 

De Rups is één van de basishoudingen en tevens één van de belangrijkste posities. Deze houding strekt de hele achterste spierketting van je lichaam: van de benen, en ook de volledige rug en nek.

yin yoga rups

 • Strek beide benen comfortabel voor je uit. Je hoeft ze niet samen te houden. Ontspan je voeten.
 • Laat je hoofd naar voor hangen (hierdoor wordt je nek gestrekt).
 • Buig nu je hele bovenlichaam naar voor (je hele rug en achterkant van de benen worden gestrekt).
 • Probeer je benen gestrekt te houden, maar forceer nooit. Je kan desnoods je knieën een beetje buigen, en/of een beetje hoger gaan zitten op een kussentje.
 • Ontspan de spieren van je benen en rug zoveel mogelijk.
 • Adem normaal.
 • Blijf 3 tot 5 minuten in de positie (als de ervaring te intens is, kom vroeger uit de houding!).
 • Ga op je rug liggen, en rust één minuut uit.

 

“DE SFINKS” (achterover buigen – zacht samendrukken van de onderrug)

yin yoga sfinks

 • Ga op je buik liggen.
 • Breng je bovenlichaam van de grond door je ellebogen loodrecht onder de schouders te plaatsen (als dit teveel intensiteit geeft in je onderrug, kom een beetje lager, door je borstkas op een kussen te leggen. Als dit nog te intens is, rust uit op je buik met beiden handen onder je hoofd).
 • Ontspan je hele wervelkolom (onderrug en zelfs bovenrug).
 • Adem normaal.
 • Blijf 3 tot 5 minuten in de positie.
 • Rust voor 30 seconden uit op je buik met beiden handen onder je hoofd. Breng je lichaam in kindhouding, en rust nog één minuut.
Yin yoga sfinks variatie

Te intens? Plaats een kussen onder de borstkas, strek de armen iets meer naar voor en laat je bovenlichaam wat naar beneden toe zakken

yin yoga sfinks variatie 3

Nog te intens? Ga gewoon op je buik liggen en maak een kussentje met je handen. Laat de rug goed ontspannen en doorzakken

“TWIST” (draaien van de wervelkolom)

yin yoga twist

 • Ga op je rug liggen.
 • Buig je benen en breng je knieën naar je romp.
 • Strek je armen in T-vorm naast je lichaam uit
 • Breng je knieën naar de grond, links van je lichaam.
 • Ontspan en adem normaal.
 • Blijf 2 minuten in deze positie. 
 • Breng je gebogen benen terug naar je romp, rust 30 seconden (maak desnoods kleine bewegingen).
 • Herhaal aan de andere kant. Breng je gebogen benen naar de grond, rechts van je lichaam.
 • Ontspan en adem normaal. Blijf 2 minuten in de positie.
 • Breng je gebogen benen terug naar je romp, rust 30 seconden (maak desnoods kleine bewegingen).
 • Strek je benen uit, en rust nog 1 minuut uit op je rug.
yin yoga twist variatie 2

Geraakt de knie niet op de grond? Plaats er dan een kussen onder

yin yoga twist variatie

extra stretch? verstrengel de benen

yin yoga twist var

komt de schouder van de grond en trekt dat tegen? zoek een plekje voor je hand/arm

Geniet 🙂

Zelf ook eens yin proberen? Welkom https://www.dayayoga.be/event/yin-yoga-de-luxe-met-eknath/

Een ‘kleinere’ Kerst?

Ik ben echt een hele grote Kerst-fan… De boom (soms wel twee…) gaan halen en versieren, bijhorende muziek, de kaarsjes, de verlichting in de straten: het maakt me instant-happy 🙂

Het is een tijd om wat terug te plooien op jezelf, wat te reflecteren over het voorbije jaar, al nieuwsgierig vooruit kijken naar dat nieuwe, dat beloftevolle… Tijd ook om door te brengen met vrienden en familie, dat kaartje te sturen naar die vriendin ver weg…

Daarentegen… ‘de dagen’ zelf, daar word ik niet noodzakelijk vrolijk van! Wel van het samenkomen met de familie, die traditie zit er goed en wel ingebakken, maar o jee, het gedoe er rond! Menu’s, wie doet wat, waar gaat het door, alles klaarstomen… En dan die gedoemde vragen van de familieleden: ‘Wat willen de jongens graag als cadeau?’

Van sinds ze klein zijn, breek ik me hierover het hoofd, elk jaar weer opnieuw. Af en toe lukte het me een grootouder te overtuigen om tickets voor een leuk spektakel aan te kopen ipv nog maar eens een (te groot en te duur) stuk speelgoed dat binnen de kortste keren te weinig aandacht nog kreeg.

Het familiefeest is gaandeweg soberder geworden (ik weet niet in welke mate mijn familieleden doorhebben hoe ik dit beetje bij beetje heb bijgestuurd, als ze dit lezen, weten ze het nu wel 😀 ).

En ik denk dat we dit jaar daar zijn waar ik wou geraken: we brengen Kerst op lokatie door. Zoals het nichtje van 17 zei: ‘Dat op zich is al een cadeautje om zoveel tijd samen te kunnen doorbrengen’. We hebben beslist dat het menu eenvoudig blijft: ovenschotels die weinig werk vragen op het moment dat we aan tafel moeten, uitgebreid aperitieven met hapjes. Geen uitgebreide menu’s dus met vele en moeilijke ingrediënten, maar gewoon simpel en lekker.

De kinderen krijgen elk hun kerstsok die anoniem door de andere familieleden gevuld worden met kleine attenties (en het envelopje om hun spaarwensen wat te bespoedigen).

De volwassenen trekken elk één naam waar ze een cadeau voor geven. Dit jaar? Geen spullen! Maar wel ervaringen, liefst om samen te doen. Morgen weet ik wie ik trek, ik hoop eigenlijk stiekem dat het mijn schoonzus is. Ik ben tot de vaststelling gekomen dat ik eigenlijk nog nooit iets één-op-één met haar heb gedaan, er broedt een plannetje in dat hoofd van mij… 😉

Ben je op zoek naar duurzame cadeautjes? We schreven er al eens over

En jij? Hoe vier jij dit jaar?

 

6 tips om zelf thuis yoga te beoefenen

Het is volgens mij de meest gestelde vraag: ‘Cindy, wat kan ik doen om zelf thuis meer yoga te beoefenen?’.

Meestal gaat dat meteen ook gepaard met: ‘Hoe doe jij dat om elke dag yoga te beoefenen?’.

Ik ga al meteen een ballonnetje doorprikken: ik beoefen niet elke dag yoga thuis 🙂 – of beter: ik beoefen niet elke dag de asana’s zoals we die samen in de lessen doen! Yoga kan ook zijn gewoon even in stilte zitten, wat mediteren, of heel bewust bezig zijn met je ademhaling…

Heel specifiek elke dag de asana’s beoefenen gaat in periodes wat mezelf betreft. De zomer is dan voor mij al iets geschikter omdat ik mee met het licht opsta 🙂

Mijn top tips om thuis aan de slag te gaan en er een goede gewoonte van te maken:

 1. Probeer het in je routine te verwerken:
  Kijk even op welk moment van de dag je de meest vaste routine hebt. Voor mij is dat ‘s ochtends. Als je daarin dan je yoga kan verwerken is er minder kans dat het ‘er niet van komt’
 2. Rol je mat uit en laat die liggen:
  Geef je mat een vaste plek in huis, rol ze uit en laat ze uitgerold liggen! Hoe makkelijker je het jezelf kan maken om de weg naar de mat te vinden, hoe beter! Je rolt je mat dan nog enkel op om naar de les te komen 😉
 3. Begin kort!
  Vijf minuten is al voldoende om te beginnen! Je hoeft écht geen uur op je mat te staan. Het is veel beter om elke dag vijf minuten op je mat te staan dan te mikken op een uur en daar dan niet aan te beginnen omdat het niet past in je schema.
 4. Begin met weinig!
  Wat ademhalingsoefeningen bvb. Of simpelweg vanuit kleermakerszit je ruggengraat wakker maken met wat voor- en achterovertuigingen, zijwaartse buigingen en schroefbewegingen.
 5. Gaandeweg opbouwen
  Als je na een paar weken merkt dat de gewoonte er al goed begint in te zitten kan je opbouwen: net iets langer, en er al eens een oefening aan toevoegen. Luister daarbij naar je lichaam: in welke soort bewegingen heeft het zin? Idealiter bouw je op naar zonnegroetjes. Op termijn elke dag starten met pakweg 10 zonnegroetjes gaat een wereld van verschil maken voor je lichaam én je gemoedstoestand.
 6. Lief zijn met jezelf als je eens een dagje (of twee) overslaat
  Elke dag is een nieuwe, elke dag kan je weer van nul starten, starten van daar waar je bent. Het is dus niet omdat je eens een (paar) dagje(s) niet naar je mat kon trekken dat je vandaag er niet terug naar toe kan 🙂

En ik hou dan altijd in gedachten wat mijn teacher zei: ‘An ounce of practice is worth more than a ton of theory….’

Ijsthee om je te verkoelen

Zomer! Het is dan al eens wat warmer, je bent mogelijks actiever met fietsen, wandelen. Hydrateren is altijd een must, maar in de zomer dien je er heel attent op te zijn dat je lichaam het nodige vocht binnenkrijgt.

Water blijft dan de eerste keuze, maar wat afwisseling kan zeker deugd doen. Dan is dit recept voor ijsthee een aangename verrassing.

Ik weet niet meer waar ik het recept voor het eerst heb gehaald, maar mettertijd heb ik er zelf één en ander aan toegevoegd.

Wat heb je nodig per liter water:

3 zakjes rooibosthee
een stuk gember ter grootte van je duim, in fijne schijfjes gesneden
het sap van 1 citroen
Naar smaak:
honing (ik gebruik altijd koudgeslingerde – die behoudt de nutritieve en ontstekingsremmende kwaliteit van honing)
Ter decoratie:
wat muntblaadjes
een schijfje citroen of limoen

Bereiding:
Breng het water aan de kook en zet dan het vuur af, voeg de theezakjes en de gember toe. Laat afkoelen tot lauw en voeg dan het citroensap en de honing toe. Je kan zelf beslissen hoe zoet of niet je je thee wilt, ik gebruik ongeveer een eetlepel per liter. Zo komt er heel wat minder suiker binnen dan de versies die je in de supermarkt vindt!

Eens volledig afgekoeld, de gember verwijderen en de thee in een kan in de koelkast plaatsen.

Serveren doe je in een groot glas met veel ijs, een schijfje citroen en wat muntblaadjes.

Laat het je smaken!

Mmm… mango lassi (recept)

 

Lassi is een traditionele Indiase drank op basis van yoghurt. Een heerlijk verfrissend en gezond drankje voor de hete zomerdagen.

Aangezien de lassi aangelengd wordt met water is dit drankje ook makkelijk verteerbaar.

Uitproberen, proeven en genieten!

 

 

 

Recept – Mango Lassi

Ingrediënten (4 personen)

–        1 mango (geschild en in blokjes gesneden)

–        500 g volle yoghurt

–        500 ml water

–        1 snuifje kardemom

–        Honing (naar smaak)

Bereiding

 1. Mix de mango met het water in een blender
 2. Voeg de yoghurt en de kardemom toe en mix alles tot een gladde smoothie
 3. Proef en voeg indien nodig een beetje honing toe en mix nog even kort.
 4. Giet de lassi in een groot glas en werk af met een paar muntblaadjes.

 

Gefermenteerde dranken: waterkefir

Ik had het wel eens geproefd, kefir – een zurig, licht bruisend drankje, dat zogenaamd heel erg goed is voor je darmen, en waar schijnbaar vooral dames van middelbare leeftijd (haha! ;)) storm voor lopen. Maar écht begrijpen deed ik het niet. Tot ik bij Julie, van Natuurlijk Julie, een workshop gefermenteerde dranken volgde. Sindsdien staat er hier ook een mysterieuze pot te broebelen op de kast, en vragen mijn kinderen regelmatig “of de limonade al klaar is”.

Kefirdrank maak je heel eenvoudig van kefirkorrels (een symbiose van rechtsdraaiende melkzuurbacteriën en gisten):

Doe ongeveer 100g korrels en 1l water in een afsluitbare en transparante pot – bij mij zitten ze in een weck-pot met een deksel. Daaraan voeg je vers fruit (citroen of appelsien), een beetje gedroogd fruit naar keuze (bijvoorbeeld dadels, bessen of pruimen) en suiker toe.

Laat het geheel 3 dagen rusten. Op dag 2 moet je een beetje lucht uit de pot laten. Op dag 3 vis je met een plastic lepel het fruit uit de drank, en zeef je met een plastic vergiet de korrels eruit – en start je meteen een nieuwe portie op.

Belangrijk: de bacteriën in de korrels leven, en verdragen enkel bio toevoegingen (fruit), en geen metaal (vandaar het plastic).

Het regelmatig drinken van waterkefir – tot een paar glazen per dag – stabiliseert de werking van je darmen. Het bevat probiotica, én een boel vitaminen (B1, B2, B6, B12, C, D en H), mineralen en aminozuren.

In de workshop met Julie leerde ik dat het ook écht lekker kan zijn. Door te experimenteren met verschillende vruchtencombinaties, kan je de drank helemaal aanpassen aan je eigen smaak en voorkeur. Wij hebben geen frisdrank in huis – enkel kefir.

Geprikkeld? Check zeker Julie’s website http://www.natuurlijkjulie.be voor recepten en data.

Geef jouw lichaam een lente-boost: een aantal detox-houdingen voor jouw innerlijke lenteschoonmaak!!

 

De dagen beginnen stilaan te lengen, binnenkort schakelen we weer over op zomeruur en terwijl ik deze blog aan het schrijven ben, hoor ik buiten in de tuin de vogeltjes fluiten… Eindelijk is het zover: de lente is op komst! Ideaal moment voor de lenteschoonmaak… ook van jouw lichaam!!

Je kan detoxen door yogahoudingen uit te voeren die u een gevoel van zuiverheid geven aan de binnenzijde waardoor je meer energie uitstraalt aan de buitenzijde.

Een goede manier om een yoga-detox te starten is door het uitvoeren van de zonnegroet waarbij de spijsvertering gestimuleerd wordt. Door de serie een aantal keer achter elkaar uit te voeren en consequent de buikademhaling toe te passen, gaat de hartslag omhoog, versnelt je bloedsomloop waardoor je al een deel van gif- en afvalstoffen uit je lichaam verwijdert.

Daarnaast zullen ook onderstaande yogahoudingen jouw bloedsomloop, spijsvertering en lymfesysteem stimuleren om je te helpen toxines verder af te voeren. Naast fysieke voordelen, kunnen yoga-houdingen ook helpen om jouw mentale helderheid versterken.

Probeer onderstaande yogahoudingen eens uit en ervaar de voordelen die ze jou brengen. Dus rol die mat uit en laten we van start gaan!

1. Do the twist!

Houdingen die het detox-proces bevorderen zijn voornamelijk de twists. Deze gedraaide houdingen stimuleren de lever, de milt en de spijsvertering. De combinatie van de draaibeweging en de buikademhaling zorgt voor een samendrukkend effect van de buikorganen die hierbij een deugddoende massage ondergaan. Zodra je uit de houding komt krijgen deze organen opnieuw ruimte en worden ze gevuld met vers bloed waardoor afvalstoffen makkelijker kunnen worden afgevoerd.

Breng je voeten te samen of op heupbreedte (wat voor jou het best werkt). Plooi je knieën alsof je op een stoel gaat zitten; let erop dat je knieën in lijn staan met het centrum van je voeten. Breng je handen te samen voor je hart en breng één ellenboog naar de overstaande knie terwijl je je handpalmen stevig samendrukt. Trek je schouderbladen naar elkaar en open je borstkas.

Zit op je mat met beide benen gestrekt. Plooi je rechterbeen en breng het over je linkerbeen. Zet je rechterhand kort achter jou en duw je rechtop. Breng je linkerhand omhoog en rek je op, draai naar rechts en schep met je linker ellenboog je rechter knie op en druk die stevig tegen jouw lichaam. Verplaats nu je rechterhand zodat je ontspannen zit. Let erop dat beide schouders op dezelfde hoogte staan. Adem diep in je buik en duw bij elke inademing je buik tegen je geplooide bovenbeen. Na een aantal diepe ademhalingen in deze houding, herhaal je de oefening aan de andere zijde.

2. Upside down

Omgekeerde houdingen zoals de schouderstand helpen om opgestapeld lymfevocht uit de benen en bovenlichaam te verwijderen.

Lig languit op de grond, armen naast het lichaam. Hef je benen van de grond en ondersteun je bekken met je handen, vingers samen en wijzend naar je zitvlak. Wandel dan je handen langs je ruggengraat richting je schouderbladen tot je in de schouderstand komt. Vermijd om je hoofd links of rechts te bewegen. Staar naar je voeten of beter nog, sluit je ogen en ontspan in de houding.

Laat voorzichtig en met controle je benen over je hoofd zakken, tenen naar je toe en hielen wegduwen. Probeer je knieën zo gestrekt mogelijk te houden. Als je voeten de grond raken, kan je je handen op de grond laten rusten; zo niet blijf je je rug ondersteunen. Adem bewust en langzaam in je buik (jawel, ook is deze benarde houding… ?)

De ploeghouding versterkt en stretcht de rugspieren, recht je ruggengraat en heeft een positief effect op je algemene houding. In deze houding worden de buikorganen, eierstokken, blaas en nieren gestimuleerd.  Deze houding helpt bij spijsverteringsproblemen en versterkt je metabolisme.

3. Bow for health!

Ook vooroverbuigingen zijn goede houdingen om het detox proces verder te stimuleren door de activerende werking dat zij hebben op de spijsvertering, lever en nieren.

Zit op de mat met een rechte rug. Strek je linkerbeen helemaal uit. Plooi je rechterbeen en breng je voetzool aan de binnenzijde van je linkerdij. Buig nu vanuit je heupen voorover; je borstkas en navel zoveel mogelijk in lijn met je linkerbeen. Je handen rusten naast je uitgestrekte been. Adem diep in de buik. Herhaal met het andere been.

 

Een effectieve en tevens rustgevende houding om mee af te sluiten is de kindhouding.

Start op handen en knieën. Breng je gewicht naar achter terwijl je je naar voor uitrekt. Ga uiteindelijk op je hielen zitten, laat je voorhoofd op de mat rusten en breng je armen naar achter, je handen rusten ter hoogte van je voeten. Ontspan je schouders, kaakgewricht en alle spieren van je gezicht. Sluit je ogen en adem diep in en uit door de buik.

 

4. Savasana – Rest and Relax!

 Strek jezelf uit op de mat, maak het je gemakkelijk, haal een paar keer diep adem en geniet van de rust.

 

 

Tot slot : vergeet niet om veel water en kruidenthee (o.a. gemberthee) te drinken na deze oefeningen. Dit helpt om de gifstoffen sneller het lichaam te kunnen verlaten.

Happy detox!!

 

 

 

 

 

 

 

 

1 2 3