De Engelsen en hun porridge…

Een paar jaar terug had ik mijn in London wonende, Britse, in Zuid-Afrika opgegroeide vriendin Bryony een paar dagen te logeren. En omdat ik het zelf ook zo graag eet maakte ik voor haar op een ochtend havermout klaar. Ze werd bijna lyrisch! Hoe ik dat toch zo romig kreeg vroeg ze zich af? De volgende dag keek ze over mijn schouder mee en was het raadsel snel opgelost. In plaats van water (!!!!!!!) gebruik ik plantaardige melk om de havermout in op te warmen. Simpel dus 🙂

Mystery solved!

Nu ben ik al iets meer dan een jaar bezig met intermittent vasten. Dat is eigenlijk voer voor een hele blogpost op zichzelf (laat het me weten als je die graag zou lezen!), maar kort gezegd: ik eet in de regel minstens 16u per 24 NIET.  Klinkt moeilijker dan het is hoor. Rond een uur of 7 ’s avonds passeert de laatste beet mijn lippen en dan is het gedaan tot ’s anderendaags een uur of 11.

Ik voel me er kiplekker bij! Maar zoals ik al zei: dat is voor een andere blogpost!

Hoewel ik het ontbijt tegenwoordig dus oversla, vind ik het heerlijk om mezelf af en toe toch te verwennen met zo’n heerlijke kom verwarmende, gezellige havermout! Dat mag als lunch ook vind ik 😉 – maarrrrr….

Zo niet deze week! Oh horror!

Ik was er nog zo van overtuigd dat er een pak havermout in de voorraadkast stond… niet dus!! En ik had er deze zondagochtend zo’n zin in!

Wat te doen??

Mijn oog viel op de pot quinoa… waarom niet eigenlijk? Ik hou er van om quinoa in bepaalde gerechten een nogal pap-achtige consistentie te geven, dus… proberen maar?

Ik deed een kopje quinoa in een pannetje, voegde er flink wat amandelmelk aan toe en bracht het zacht aan de kook. Wat rode-vruchten-mengeling erbij die ik altijd in mijn diepvries heb steken en dan… geduld…. Want dit vraagt wel wat langer dan havermout.

Ik sneed ondertussen een kiwi in stukjes, hakte wat cashewnoten-noten en rommelde door mijn schuif op zoek naar meer lekkers om toe te voegen. Want dat is het mooie aan havermout/quinoapap! Je doet er gewoon in wat je in de koelkast of voorraadkast liggen hebt aan fruit, gedroogde vruchten, noten, zaden…

Bij mij ging er deze keer een restje kokosschaafsel mee in de pot en ook wat gedroogde veenbessen en een scheutje esdoornsiroop.

Eens de quinoa goed was ‘plat’gekookt (ze springen dan zo’n beetje open en het kiemdraadje wordt dan zichtbaar) deed ik alles in een kom. De kiwi er over, de gehakte noten en nog wat pure cacao-nibs er boven op en deze dame kon niet blijer zijn met de vervanging van haar geliefde havermout!

Voordelen:

De quinoa biedt meer proteïnen dan havermout, dat is mooi mee genomen voor de vegetariër die ik ben.
Ook voor de glutenintolerante mensen onder ons is quinoa een betere keuze (opletten voor kruisbesmetting wel!).

Nadeel:

Het moet langer op het vuur staan en je blijft beter ook in de buurt als je het niet wil laten aanbranden (maar dat overkomt me met havermout ook wel eens…).
Daarenboven: de portie was te klein! Het had net iets meer mogen zijn 😉

Wat denk jij? Het uitproberen waard?

quinoapap klaar