Het schaap

Het schaap stond in de wei
En twas toch ooo zo blij
Het stond te grazen in het groene gras
En viel – pardoes – in een plas

Het zijn de eerste paar lijntjes die me nog bijstaan van een gedichtje, ooit opgedragen op een in elkaar geflanste bonte avond tijdens een door school georganiseerde zeeklassen in Nieuwpoort – oh nostalgie!!

Ik viel vorige week dus ook – pardoes! – weliswaar niet in een plas. Ik maakte wel een onzachte kennismaking met de harde grond. Schouder en elleboog vertonen een breuk, rust is aan de orde.

Gelukkig vond ik een warm welkom bij Els (that’s what friends are for zegt ze). En ja, het duurde een paar dagen om bij positieven te komen maar al snel was er ook voldoende tijd om (onder meer…) te prullen in de nieuwe keuken van Els. HIer had ik zoooo naar uitgekeken, jullie hebben geen idee!

Ik prul écht graag in een keuken. Spelen met ingrediënten, me laten inspireren door kookboeken en recepten én…. door wat het land te bieden heeft. Els heeft met haar gezin een abonnement op de zelfplukhoeve Het Blokhuis (go check this out people!!). Ik verzeker jullie: feest!!! Daar rondlopen, je mand vullen met al wat het land aan lekkers te bieden heeft en daar mee naar je keuken trekken: mjam!!

Dus, gebroken botten of niet, ik ging me geen tripje naar de boerderij ontzeggen 😉 – ik mocht gewoon aangeven wat mijn inspiratie deed stromen en dan huiswaarts, recht de keuken in.

Ere wie ere toekomt, het resultaat werd geïnspireerd door een recept van Jamie Oliver dat ik een tijdje terug las. Maar… ik pruts er zelf graag mee en troost me met de gedachte dat hij dat fantastisch zou vinden 😉

Wij gebruikten:

  • een 5-tal lenteuitjes – in grove stukken
  • 2 verse zachte witte uien ( in kwartjes gesneden)met wat van hun loof ( in grove stukken)
  • een courgette (in grove stukken)
  • olijfolie, peper, zout
  • een pak bladerdeeg
  • een 20-tal blaadjes salie
  • rucola, grof versneden
  • buffelmozzarella
  • 2 bieslookbloemetjes
  • een paar druppels balsamico-azijn
ingredienten omgekeerde pizza

Zo gingen we te werk:

De lente-uitjes, het loof van de verse ui en de courgettewerden in grove stukken gesneden. De uien zelf versneden we in kwartjes.

Alle groentjes vonden hun plekje in een ovenschotel met olie, peper en zout, netjes onder elkaar vermengd. Dit ging een 25-tal minuten in een op 200° voorverwarmde oven. hou het in de gaten, je wil caramelisatie van de uien, geen verbranding 😉

Ondertussen bak je de salieblaadjes in een flinke portie olijolie lekker krokant, laat uitlekken op een stukje huishoudpapier. Perfect moment ook voor een aperitiefje!

Eens klaar, haal je de ovenschotel er terug uit, verlaag de oventemperatuur naar 180°, schep de groenten wat om en gebruik het bladerdeeg om bovenop de groenten te leggen. Stop rondom rond het deeg in rond de groenten. Terug de oven in voor ongeveer 15 à 20 minuten en het deeg gerezen en goud krokant is.

De truuk met de plank

Je bent nu bijna klaar om aan tafel te gaan… Wij legden een grote houten snijplank bovenop de ovenschotel en draaiden alles om: je kruimeldeeg is nu pizza-bodem! Scheur de buffelmozzarella in stukjes over de groenten, bestrooi met een genereuze portie rucola, werk af met de blaadjes van de bieslookbloemetjes, de krokante salieblaadjes, wat druppels balsamico en tadaaaaa! Aan tafel, aansnijden en smullen…

Laat  het smaken!

ingredienten omgekeerde pizzaomgekeerde pizza